Vi börjar med havets drottning Hälleflundran (hippoglossus hippoglossus) eller Kveite som det heter på Norska.

I Helnessund har vi märkt en markant ökning utav hälleflundra de senaste åren, vi har fått många stora mellan 50 – 211,5 kg som var det förra världsrekordet! Denna större kveiten rekomenderar vi att ni återutsätter varsamt med den utrustningen som medföljer i båtarna som ingår när ni köper en resa utav oss. Info om hur ni gör när ni skall återutsätta en kveite får ni på välkomstmötet när ni kommer fram med bussen. Skulle ni behöva mer info om detta så är det bara till att fråga någon utav Fiskebussens personal på plats om detta så får ni en utförlig instruktion.

Långa fiskar vi även ute på samma ställe som uern vid fyren, från 79:an och ner på djupkanten brukar dom stå. Till detta fisket använder vi oss av ganska tunga sänken och pilkar, typ en rörpilk 500g och ett tackel agnat med hel makrill eller liknande agn.

Uer är en fisk som står på djupkanterna ner mot dom stora djupen. Allt från 100m och neråt, helst vid branta djupväggar står dom i stora klungor. Här använder vi tackel med flera agnade krokar, t.ex ett tackel som vi har och säljer på campen. Här behöver man även lite tyngre pilk/sänke för att komma ner snabbt i djupet. Vi använder en rörpilk på 500g.

När det gäller torsk är vattnet också ganska viktigt, men det påverkar inte riktigt på samma sätt som för kveiten. Bara man har drag i vattnet och man fiskar på rätt sida av grunden så kan man i stort sett fiska hela tiden på grunden. Förutsatt att man letar upp vart det står betesfisk. Vi brukar vilja fiska på ungefär samma tider som kveiten, 2 timmar innan topp på vattnet och 2 timmar efter.

Roliga fakta

Det händer mycket spännande under en säsong i Helnessund. Visste du tex att den längsta hälleflundra som fångades 2018 mätte hela 213 cm och fångades utav Stipo Lipovac. Under 2018 fångades och återutsläpptes rekordmånga hälleflundror i Helnessund, många stora runt 2 m! Den tyngsta torsken under säsongen drog ner vågen till hela 28 kg, och det drogs otroligt mycket stor torsk mellan 15-20 kg

Vad händer mer under en säsong? Se nedan för mer roliga fakta:

brödlimpor serveras

kilo kaffe kokas

resor rullar bussen

tim/natt sover Ola

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så missar du inga nyheter ifrån oss!